Energetisch werk

 In een energetisch consult maak ik gebruik van de volgende mogelijkheden:

  • Healing
  • Reading
  • Systemisch werk via het lichaam
  • Sjamanistische technieken


Op welke wijze ik ook werk, ik verbind me altijd eerst met mijn eigen energie, met het veld van mijn (voor)ouders achter mij en met het grote veld. Vandaar stem ik me af op jouw energie en voel wat er op dat moment nodig is en gezien wil worden.


Een healing kan je ervaren als een schoonmaak van je aura en het energiesysteem van je lichaam. Je aura kan energetisch vervuild raken. Dit heeft effect op het energiesysteem in je lijf. Je kan je moe voelen, niet goed kunnen waarnemen wat jouw gevoel is, je overbelast voelen. Energie van anderen die in jouw energiesysteem blijft ‘plakken’ ondermijnt de vrije stroom van jouw eigen energie. Een healing kan werken op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Een healing kan je ondersteunen om je energie weer in balans te brengen. Ook helpt het je eigen zelfherstellend vermogen weer te laten stromen en brengt het je in verbinding met jouw eigen energie.


Bij een reading geef ik woorden aan jouw energie, zodat vanuit een ander perspectief naar een bepaalde vraag gekeken kan worden. Het kan je inzicht geven in bepaalde patronen of thema’s die er op dit moment in je leven spelen. Regelmatig wordt een reading en healing met elkaar gecombineerd.


Klassiek systemisch werk werd eind vorige eeuw ontwikkeld door Bert Hellinger, een Duitse psychotherapeut. Volgens zijn manier van werken wordt een cliënt met een vraag of probleem uitgenodigd om in een therapeutische sessie (onbekende) mensen te vragen familieleden te representeren en deze in een ruimte een plek te geven. Daardoor worden tot dan onzichtbare patronen of knelpunten binnen een familie zichtbaar en voelbaar. Door andere plekken in te nemen of door nieuwe inzichten die zich openbaren, kan een nieuwe dynamiek ontstaan. Familieverhoudingen kunnen veranderen, oude wonden kunnen helen en de levensenergie binnen een persoon en een familiesysteem kan beter stromen.


De laatste decennia zijn er vele vormen van systemisch werk ontwikkeld.


Werken met het systemisch werk via het lichaam heb ik geleerd in de opleiding ‘Het roepen van de ziel’, van Connie van der Arend. De ziel en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De ziel is onderdeel van een groter geheel. Je kan op deze laag dus ook voelen hoe de ziel mee-resoneert met (voor)ouders, broers, zussen, partner, het land van herkomst en met het grote veld. Het familiesysteem werkt fysiek, emotioneel en energetisch door op jou als mens. Op deze laag kan je ervaren of de pijn, het verdriet of de angst die je bij je draagt, die opgeslagen is in je celgeheugen, van persoonlijke aard is of dat je het draagt voor jouw familiesysteem. Het gaat over voelen wat achter de klacht zit en wat het wil vertellen. Aanwezig zijn en aanraken vanuit deze intentie is helend en verbonden met het hart, het orgaan van liefdevolle aandacht. Via het hart kan ik je ziel uitnodigen zich welkom te voelen in het lichaam. Lichaamsgericht werken op de laag van de ziel helpt om weer thuis te komen, je lichaam echt te bewonen. Echt aanwezig te zijn om van daaruit je eigen pad te bewandelen.


Bezig zijn met sjamanisme heeft me leren beseffen dat we allemaal deel zijn van een groter geheel. Hoe je het ook wilt noemen: het (grote) veld, Groot Mysterie. Het heeft een deel in me wakker gemaakt, waarin ik me diep verbonden voel met de aarde, de natuur en het leven. Het heeft me geleerd dat onze keuzes doorwerken in zeven generaties voor ons en na ons. Waar ik op dit moment het meest mee werk is het terug stappen in de vrouwenlijn of mannenlijn. Op geleide van het geluid van de drum stap je terug in je lijn. Zo kan je de verbinding voelen met de vrouwen (of mannen) die je voorgingen, uit wie je bent ontstaan en wiens levens resoneren in jouw eigen leven. We kunnen ook werken met het medicijnwiel of met een andere sjamanistische techniek of ritueel.